Πότε Είναι το Πικ της Γρίπης και Πότε Είναι Πιο Χρήσιμο το Εμβόλιο;

Η σεζόν της γρίπης μπορεί να διαφέρει. Εξαρτάται από το πότε ο ιός της γρίπης αρχίζει να κυκλοφορεί στην περιοχή σας και όταν τα επίπεδα της γρίπης στην κοινότητα ανέβουν πάνω από το δείκτη, που έχει οριστεί από την Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων.

Η κατανόηση των μοτίβων και οι πιθανότερες εποχές για να κάνετε ένα εμβόλιο ίσως σας βοηθήσουν να αποφύγετε να κολλήσετε γρίπη.

Μια Συνηθισμένη Σεζόν της Γρίπης

Βασικά, είναι πιθανό να κολλήσετε τη γρίπη οποιαδήποτε  στιγμή του έτους, ωστόσο περισσότερο πιθανό κατά τη διάρκεια της «σεζόν της γρίπης». Ο ιός κυκλοφορεί στον κόσμο συνέχεια, αλλά εξαπλώνεται ευκολότερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω του κρύου και ξηρού αέρα και γιατί οι άνθρωποι μεταφέρουν περισσότερους παθογόνους οργανισμούς το χειμώνα.

Πότε Θα Πρέπει να Κάνω το Εμβόλιο της Γρίπης;

Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τη γρίπη είναι να κάνεις ένα εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο. Συνήθως είναι διαθέσιμα από τον Αύγουστο. Ίσως σας φαίνεται παράξενο να κάνετε το εμβόλιό σας στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά είναι η ιδανικότερη στιγμή για να είστε προετοιμασμένοι πριν ακόμα αρχίζει η περίοδος της γρίπης, ειδικά αν λάβουμε υπόψη, ότι το εμβόλιο αρχίζει να παρέχει προστασία δύο εβδομάδες μετά.

Είναι καλύτερα να κάνετε νωρίτερα το εμβόλιο, παρά αργότερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει, ότι αργότερα είναι πλέον πολύ αργά! Αν πιστεύετε, ότι κάνοντας το εμβόλιο πολύ νωρίτερα αυτό θα εξασθενήσει, αυτό δεν θα γίνει. Το εμβόλιο κατά της γρίπης παρέχει προστασία για περίπου ένα χρόνο, άρα ακόμα κι αν το κάνετε νωρίς θα σας καλύψει για όλη την περίοδο της γρίπης.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης παρέχει προστασία ενάντια σε 3 ή 4 στελέχη του ιού της  γρίπης, που οι ερευνητές πιστεύουν, ότι είναι πιο πιθανό να κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επειδή πρέπει να παρασκευάζονται 6 μήνες νωρίτερα, τα στελέχη ιού στο εμβόλιο δεν ταιριάζουν πάντα στα στελέχη, που κυκλοφορούν και άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει, ότι τα άτομα που κάνουν εμβόλιο έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη και να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Το εμβόλιο συνιστάται για όλους, αρκεί να είναι άνω των 6 μηνών. Αν ανήκετε σε κάποια υψηλού κινδύνου, ο εμβολιασμός είναι ακόμα πιο απαραίτητος.