Ρίξτε μια ματιά και στα κλασικά σημάδια του άγχους, όπως σφίξιμο στο στήθος και κοφτή αναπνοή.

Τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κάτι συνηθισμένο – συνηθισμένες αντιδράσεις στο στρες. Όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, τότε ο παράγοντας πρόκλησης στρες γίνεται συνεχής και επίμονος και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης είναι καταβεβλημένοι. Αν οδεύετε προς μια νευρική κατάρρευση, ενδέχεται να αισθάνεστε ευσυγκίνητοι ή ακόμα και να βιώνετε επεισόδια ανεξέλεγκτου κλάματος.

Υπερβολικός ή ανεπαρκής ύπνος

Η αλλαγή των συνηθειών σας του ύπνου είναι ακόμα ένα προειδοποιητικό σημάδι. Μερικοί ανακαλύπτουν, ότι κοιμούνται υπερβολικά. Ο ύπνος γίνεται έξοδος διαφυγής. Άλλοι αρχίζουν και πάσχουν από αϋπνία, γιατί ο εγκέφαλός τους έχει καταπονηθεί πολύ. Μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά τη νύχτα, αναπαράγοντας στο μυαλό τους όσα τους βασανίζουν και δεν έχουν λύση.

Κόπωση

Η υπερβολική κούραση μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα, ότι έχετε στρεσαριστεί παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Μπορεί να αισθάνεστε αδυναμία. Οι δραστηριότητες, που μέχρι χθες ήταν εύκολες για σας, κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Πράγματα, που σας έφερναν χαρά, τώρα δεν σας έλκουν πλέον. Αυτό ισχύει και για το σεξ. Η απώλεια της λίμπιντο είναι συχνά συνδεδεμένη με το στρες.

Αλλαγές στην όρεξη

Μπορεί να μην τρώτε καθόλου ή αντίθετα, να τρώτε πάρα πολύ. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, μπορεί να προκαλέσει έντονη πείνα για τρόφιμα με πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Επιπλέον, όταν είστε στα πρόθυρα μιας νευρικές κατάρρευσης, μπορεί να μην σας ενδιαφέρει πια να τρώτε υγιεινά. Η ικανότητα του να φροντίζει κανείς τον εαυτό του γίνεται όλο και πιο ανεπαρκής.

Σωματικός πόνος

Σκεφτείτε τον πονοκέφαλο ή το στομαχόπονο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Δεν είναι μυστικό, ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει μεγάλους μπελάδες. Είναι γνωστό, ότι προκαλεί μια σειρά από προβλήματα πέψης.

«Ομιχλώδης» εγκέφαλος

Έχετε προβλήματα συγκέντρωσης; Ή απλά νιώθετε, ότι δεν μπορείτε να σκεφτείτε ξεκάθαρα; Συχνά εμφανίζονται κάποια νοητικά συμπτώματα μαζί με τη νευρική κατάρρευση, που μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και αναποφασιστικότητα έως και αποπροσανατολισμό και απώλεια μνήμης.

Προβληματική αναπνοή

Έχετε το νου σας και για τα κοινά σημάδια του άγχους, όπως σφίξιμο στο στήθος και κοφτή αναπνοή. Η λήψη γρήγορων, κοφτών αναπνοών μπορεί να προκαλέσει τη στρεσογόνο ανταπόκριση του σώματος ακόμα περισσότερο. Μια άσκηση αναπνοής, που έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει την αναπνοή, μπορεί να παρέχει γρήγορη ανακούφιση.