Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να χάσετε βάρος είναι να πάτε κόντρα στο παραδοσιακό σύστημα της δίαιτας και να στραφείτε προς ένα υγιεινό μοντέλο ζωής. Υιοθετείστε κάποιες νέες υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στον στόχο σας να χάσετε βάρος. Ιδού μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα έξτρα κιλά πριν το Νέο Έτος.

Αυξήστε την άπαχη πρωτεΐνη

Αρχίστε να τρώτε πρωτεΐνη – θαλασσινά, λευκό κρέας πουλερικών, αυγά, μοσχάρι, φασόλια, σόγια ακόμα και το γιαούρτι θα βοηθήσει να αδυνατίσετε. Η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να δώσει το έναυσμα στο στομάχι σας να παράγει λιγότερη γκρελίνη – την ορμόνη που ανοίγει την όρεξη. Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε; Διαιρέστε το σωματικό σας βάρος στο μισό. Να, λοιπόν! Αυτός είναι ο αριθμός των γραμμαρίων πρωτεΐνης που θα πρέπει να καταναλώνετε για να έχετε θετικά αποτελέσματα.

Αφαιρέστε από τη διατροφή σας τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται σε γλυκόζη, την απλούστερη μορφή σακχάρου. Οι πηγές υδατανθράκων από σιτηρά ολικής άλεσης, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε ίνες, απελευθερώνουν γλυκόζη στο σύστημα με πιο αργό ρυθμό. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, που είναι επεξεργασμένοι σε μεγάλο βαθμό και οι οποίοι δεν περιέχουν φυτικές ίνες, πίτουρο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μεταβολίζονται πολύ γρήγορα. Έτσι, το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται γρήγορα και στη συνέχεια πέφτει επίσης πολύ γρήγορα. Όταν πέφτει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας, η επιθυμία σας να φάτε γρήγορα εξευγενισμένους υδατάνθρακες αυξάνει και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Είναι καλύτερο να υπάρχει αργή απελευθέρωση αντί για μια γρήγορη έκρηξη στο σύστημά σας.

Ο ρόλος της σαλάτας

Πραγματικά οι σαλάτες είναι ό,τι καλύτερο, εφ’ όσον δεν κολυμπούν σε κρεμώδεις και λιπαρές σάλτσες. Έτσι λοιπόν, εφοδιαστείτε με φρέσκα λαχανικά, όπως κατσαρό λάχανο, μαρούλι ρομάνα, σπανάκι, κατσαρό ή πράσινο μαρούλι. Βάλτε μέσα στη σαλάτα σας φρέσκα μυρωδικά, όπως μάραθο, βασιλικό και κόλιαντρο. Φτιάξτε το δικό σας ντρέσινγκ με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο ή λεμόνι. Εμπλουτίστε τη σαλάτα σας με καρυκεύματα, όπως θαλασσινό αλάτι και πιπέρι ή Μεσογειακά βότανα. Συνοδεύστε το κυρίως πιάτο σας με άπαχη πρωτεΐνη με μια μεγάλη μερίδα από μπρόκολα στον ατμό ή λαχανάκια Βρυξελλών. Κάντε συνήθειά σας δύο φορές την ημέρα να τρώτε νόστιμα και θρεπτικά πράσινα λαχανικά, τα οποία σας δίνουν τα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Καταγράφετε την ημερήσια πρόσληψη της τροφής σας

Γνωρίστε τις διατροφικές συνήθειες και τα συναισθήματά σας, καθώς σχετίζονται με τα επίπεδα των τροφίμων και της ενέργειας. Ποιο είναι το επίπεδο άγχους σας όταν τρώτε; Το κόλπο εδώ είναι να εντοπίσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, τα επίπεδα δραστηριότητάς σας και τους μηχανισμούς προσαρμογής σας στο άγχος.