Μια νέα μελέτη ανακάλυψε γιατί η δίαιτα είναι η χειρότερη μέθοδος

Βασικά, υπάρχει μια πολύ λογική αιτία στο γιατί οι δίαιτες δεν κρατάνε πολύ και δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη – απλά είναι μια βλακεία και μισή. Μόνο πεινάς και στερείσαι και για τις πιο πολλές από μας αυτά τα αισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη, θυμός και άγχος. Ακόμα κι αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις να αδυνατίσεις, η δίαιτα μπορεί να σου στήσει ένα στενάχωρο σκηνικό.

Ειδικότερα, αυτό συμβαίνει γιατί οι νευρώνες στον υποθάλαμο ενισχύουν τη συμπεριφορά για αναζήτηση φαγητού για να εξαλείψουν τα αρνητικά συναισθήματα, όταν το σώμα σου καίει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνεις, όπως δηλαδή συμβαίνει με τη δίαιτα. Η τοποθεσία αυτών των νευρώνων είναι το κλειδί, καθώς ο υποθάλαμος ελέγχει βασικές διαδικασίες, όπως διατροφή και ύπνος, που είναι επίσης υπεύθυνες για τη ρύθμιση της διάθεσης. Αν τα θαλασσώσεις με το ένα, θα τα θαλασσώσεις με όλα! Πρέπει λοιπόν να πούμε σε όλες και όλους όσους ξεκινούν δίαιτα να περιμένουν μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα.

Όσοι θέλουν να αδυνατίσουν θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, αν το κάνουν με τρόπο που δεν προκαλεί αυτούς τους νευρώνες ή τουλάχιστον τους προκαλεί λιγότερο. Ο αυστηρός περιορισμός της διατροφής, όπως σε περιπτώσεις εντατικής δίαιτας, οδηγεί σε ακόμα δυνατότερη απάντηση από τον εγκέφαλο. Έτσι, αφού δεν μπορείς να χάσεις βάρος τόσο γρήγορα, οι μικρές αλλαγές στο φαγητό σου θα είναι πολύ πιο ωφέλιμες μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιμένεις αισθήματα, όπως λύπη και θυμός, και να ψάξεις υγιείς τρόπους να τα διαχειριστείς. Οι ασκήσεις όλων των ειδών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις τέτοιες στιγμές λύπης. Χρόνος με οικογένεια και φίλους, ενασχόληση με το χόμπι σου, γιόγκα ή το διάβασμα ενός βιβλίου είναι όλα αποτελεσματικοί τρόποι για να ξεχαστείς. Από την άλλη, έχε το νου σου όταν παρακολουθείς τηλεόραση ή σερφάρεις στο διαδίκτυο (ειδικά στα κοινωνικά μέσα), καθώς μελέτες έδειξαν, ότι αυτές οι ασχολίες όχι μόνο αυξάνουν την κατάθλιψη και το άγχος, αλλά επίσης μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο.