Αν αισθανθείτε κάποιο εξόγκωμα κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μαστού σας ή αν ο γιατρός σας πει ότι αισθάνεται ένα εξόγκωμα κατά την επίσκεψή σας, είναι φυσιολογικό να ανησυχήσετε και να υποθέσετε ότι το εξόγκωμα είναι κακοήθες. Σχεδόν τέσσερα στα πέντε εξογκώματα στο μαστό που στέλνονται για βιοψία αποδεικνύονται καλοήθη. Εάν βρεθεί εξόγκωμα, το κλειδί για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι η άμεση ιατρική φροντίδα και αξιολόγηση.

Φυσιολογικός ιστός μαστού

Ο ιστός του μαστού μπορεί να ποικίλλει σε συνοχή, με κάποια μέρη αδενικού ιστού γεμάτα εξογκώματα ή σχοινοειδείς περιοχές, μέχρι και πιο ομαλό λιπώδη ιστό, ανάλογα με τις διαφορετικές περιοχές του μαστού. Οι μηνιαίες μεταβολές με βάση τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ευαισθησία των θρόμβων.

Κακοήθη εξογκώματα του μαστού

Δύο από τους πιο κοινούς τύπους των εξογκωμάτων του μαστού είναι οι κύστεις και τα ινοαδενώματα. Οι κύστες είναι θύλακες γεμάτες υγρό μπορεί να είναι μαλακές ή σκληρές. Τα ινοαδενώματα είναι στερεά εξογκώματα που εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερους εφήβους και τις γυναίκες γύρω στα 20 τους, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτά τα εξογκώματα μετακινούνται κάτω από το δέρμα και έχουν ελαστική υφή.

Καρκίνος του μαστού

Τα εξογκώματα δεν είναι σύμπτωμα για όλους τους τύπους καρκίνου του μαστού. Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού δεν έχει εξογκώματα που μπορούν να ψηλαφιστούν και οι μαστογραφίες συχνά βρίσκουν τα καρκινικά κύτταρα και τους θρόμβους που είναι πάρα πολύ μικρά για να ψηλαφιστούν. Στον φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού το δέρμα του μαστού είναι ερεθισμένο, κόκκινο, ζεστό στην αφή, και μπορεί να φαίνεται σαν το ζαρωμένο δέρμα ενός πορτοκαλιού.